Univerzitní pivovar Vysoké školy chemicko-technologické v Praze se zaměřuje hlavně na výuku studentů se studijním zaměřením na pivovarství a sladařství. Většina českých vysokoškolsky vzdělaných sládků a pivovarských odborníků nabyla své vědomosti a dovednosti mj. právě v pivovaru na VŠCHT Praha. Mimo studentů má pouze málokdo šanci náš pivovar navštívit a ochutnat zdejší pivo Lachout, které vzhledem k velmi malým objemům výroby slouží především ke studijním a reprezentačním účelům a je jen několik příležitostí v roce, kdy se dostane k veřejnosti. Zařízení pivovaru je světovým unikátem – jsou zde dvě varny – měděná varna z roku 1965 s objemem várky 50 l a nejmenší funkční plně automatizovaná varna na světě z roku 2010 s objemem várky necelých 100 l. Kromě vzdělávání studentů v oboru pivovarství se v pivovaru VŠCHT Praha pořádají kurzy vaření piva pro laickou i odbornou veřejnost, které jsou průřezem poznatků z teorie a praxe pivovarství. Dále nabízíme například odborné degustační semináře a další konzultační činnost pro pivovary.
Kurzy pivovarství
Absolvujte kurz pivovarství v místě, kde studovala většina českých sládků a pivovarských odborníků. V nabídce je několik variant kurzu s praktickým vařením piva v univerzitním pivovaru VŠCHT Praha.
Exkurze, semináře a prodej piva
Po předchozí domluvě je možné zorganizovat pro zájemce exkurzi do našeho pivovaru, uspořádat semináře a přednášky o pivu.
Malou část produkce je možné také zakoupit jako exkluzivní sérii piv.
Profesionální služby pivovarům
Ústav Biotechnologie nabízí konzultační služby pivovarům - řešení technologie, receptur, auditů, investičních záměrů, hygienických standardů, senzorických testů a další
Vzdělávání na VŠCHT Praha
Výzkumný pivovar VŠCHT Praha slouží především k vzdělávání studentů v bakalářském a magisterském studijním programu vysokoškolského studia na Ústavu biotechnologie VŠCHT Praha. Studenti programu biotechnologie se mohou v závěrečných ročnících studia specializovat na pivovarství a sladařství.
- Bakalářské studium - program Biochemie a biotechnologie
- Navazující magisterské studium - program Biotechnologie a bioinženýrství
O pivovaru
Historie
Školní pivovar má na pražské technice dlouhou tradici a spolu s výukou pivovarnictví je neodmyslitelnou součástí VŠCHT Praha.
Současné vybavení
Řady rekonstrukcí a inovování zajistily pivovaru jeho současné vybavení - mikrosladovnu, starou a novou varnu.
Naše piva
Ve výzkumném pivovaru VŠCHT Praha neexistuje žádná stálá produkce piv, která by byla standardně v nabídce. Celková koncepce výroby je zaměřena na variabilitu jednotlivých várek se zkoušením různých surovin a postupů a porovnáváním dopadu technologie na samotné pivo. Každý pivovar by však měl mít své portfolio. Níže je popis piv, která byla z produkce pivovaru opakovaně nabízena při různých příležitostech veřejnosti.
- Lachout 11° - Tradiční český světlý ležák
- Mr. Tříska 13° - Speciální oak-aged polotmavý ležák
- Lachout 10° Kazbek - Světlé výčepní pivo studeně chmelené
- Dezertér 12° - Tmavý ležák
- Lachout 12° Melan - Světlý ležák trochu jinak
Pivovar v médiích
Nahlédnout do našeho pivovaru můžete v nadčasových videích o vaření piva, která se natáčela na VŠCHT Praha.
Kontakt
Ing. Tomáš Kinčl
Tomas.Kincl@vscht.cz
+420 732 108 721
+420 220 445 051
Ústav biotechnologie
VŠCHT Praha