Zkušební laboratoř Ústavu biochemie a mikrobiologie FPBT VŠCHT Praha
Laboratoř je akreditována podle ČSN EN ISO/IEC 17025:2005 Českým institutem pro akreditaci o.p.s. jako zkušební laboratoř č. 1316.3
Činnost ZL ÚBM je rozdělena do dvou laboratoří:
• Laboratoře mikrobiologie
• Laboratoře geneticky modifikovaných mikroorganismů (GMO)
Laboratoř mikrobiologie:
Mikrobiologické analýzy potravin
• Stanovení celkového počtu mikroorganismů v potravinách a pokrmech
• Horizontální metoda důkazu a stanovení Listeria monocytogenes v potravinách a pokrmech
• Stanovení počtu kvasinek a plísní v potravinách a pokrmech
• Horizontální metoda důkazu bakterií rodu Salmonella v potravinách a pokrmech
• Stanovení počtu koagulázopozitivních stafylokoků v potravinách a pokrmech
• Stanovení počtu Listeria monocytogenes v potravinách a pokrmech
• Horizontální metody pro průkaz a stanovení bakterií čeledi Enterobacteriacae v potravinách a pokrmech
• Stanovení počtu ˛-glukuronidázopozitivních Escherichia coli v potravinách a pokrmech
Mikrobiologické analýzy pitné vody v plném rozsahu platné legislativy:
• Stanovení indikátorů fekálního znečištění (fekální streptokoky, Escherichia coli a koliformní bakterie)
• Stanovení kultivovatelných mikroorganismů při 22 °C a 36 °C
• Stanovení Clostridium perfringens
Mikrobiologické analýzy bazénové vody:
• Stanovení kultivovatelných mikroorganismů při 36 °C
• Stanovení počtu koagulázopozitivních stafylokoků
• Stanovení počtu Escherichia coli
• Stanovení počtu Pseudomonas aeruginosa
Stanovení mikrobiální kontaminace v prostředí potravinářských provozoven a komunálních budov
Mikrobiologická analýza ovzduší
•Stanovení celkové koncentrace směsné populace plísní
•Stanovení celkové koncentrace směsné populace plísní
Kosmetika
• Průkaz mikroorganismů sledovaných v kosmetických produktech
• Zkouška účinnosti konzervace zátěžovým testem
Laboratoř geneticky modifikovaných mikroorganismů (GMO):
• Důkaz a kvantifikace GMO metodou PCR v potravinářských surovinách a potravinách
• Kvantifikace GMO metodou real-time PCR v potravinářských surovinách a potravinách
Pracoviště GMO je zařazeno do seznamu laboratoří s oprávněním vykonávat činnost kontroly přítomnosti a kvantifikace transgenů v povoleném rozsahu pro Ministerstvo životního prostředí.
Kontakt:
Prof. Ing. Kateřina Demnerová, CSc., Katerina.Demnerova@vscht.cz, tel. 220443025
Doc. RNDr. Jarmila Pazlarová, CSc., Jarmila.Pazlarova@vscht.cz, tel. 220443075
KOsvědčení o akreditaci
KOsvědčení o akreditaci v angličtině
Recenze:
ZL ÚBM se vedle akreditovaných laboratorních analýz významně podílí na spolupráci se subjekty (zákazníky) v oblasti vzdělávání. Je pořadatelem řady odborných kurzů v oblasti mikrobiologie, které jsou vždy organizovány v souladu s potřebami zákazníků. Kurzy probíhají vždy ve 2 částech – teoretická a praktická v posluchačských laboratořích.
Členové týmu laboratoře se jako experti velmi aktivně podílí i na vzdělávání mikrobiologických pracovníků potravinářských laboratoří v zahraničí – např. v Saudské Arábii, kde přednáší a současně vedou laboratorní kurzy. Tyto kurzy jsou zaměřeny na detekci patogenů v potravinách. Současně se podle požadavků zákazníka věnují i zavádění nových metod a jejich validaci.
Dále populární formou organizujeme i výukové kurzy pro studenty středních škol v rámci rozšíření jejich znalostí v oblasti přírodních věd, zejména v oblasti mikrobiologie potravin.