Milada Plocková, rozená Barochová, ukončila studium na Fakultě potravinářské a biochemické technologie VŠCHT v Praze pro obor technologie potravin, zaměření technologie mléka a tuků v r.1977. Od roku 1978 pracovala na Katedře technologie mléka a tuků (nyní Ústav mléka, tuků a kosmetiky) Fakulty potravinářské a biochemické technologie VŠCHT v Praze jako asistentka pro vědu a výzkum a pod vedením prof. Ing. Dr. Jiří Doležálka, DrSc. vypracovala kandidátskou disertační práci „Studium vlastností mikroflóry používané při výrobě kysaných mléčných výrobků“, kterou obhájila v oboru „Chemie a technologie poživatin“ v prosinci 1983. Od roku 1984 zde pak působila jako odborná asistentka a v roce 1998 se habilitovala pro obor „Chemie a technologie mléka“ s tématem habilitační práce „Využití ochranného působení mikroorganismů v mlékárenských technologiích“. Na Ústavu mléka, tuků a kosmetiky působí dosud.
Své odborné znalosti a zkušenosti vynikajícím a tvůrčím způsobem zhodnotila ve výuce. U studentů je velmi oblíbeným a respektovaným pedagogem. Její přednášky obsahují vždy nejnovější poznatky z obecné a aplikované potravinářské mikrobiologie se zvláštním akcentem na mikrobiologii mléčných, tukových a kosmetických výrobků. V pedagogické činnosti je třeba vysoce ocenit i její osobní a lidský přístup v individuální výchově odborníků – inženýrů a doktorů, uplatňujících se ve výzkumu, výrobních procesech a při hodnocení kvality potravin. Úspěšně vedla výborně hodnocených více než 100 diplomových prací. Pod jejím vedením úspěšně absolvovalo 10 studentů doktorských studijních programů.
Ve vědecko-výzkumné činnosti zůstala po celou dobu své kariéry věrná mikrobiologii, kde se především věnovala studiu vlastností a aplikacím bakterií mléčného kvašení a probiotických bakterií, jejich antimikrobiálním účinkům a jejich pozitivnímu významu pro lidské zdraví v mnoha produktech. Její další významné úspěchy spadají do oblasti využití autolytických systémů mléčných bakterií a jejich význam pro zvýšení kvality zrajících sýrů. Významným úspěchem bylo též zjištění probiotické aktivity laktobacilů v souvislosti s nepřímým vlivem na snižování hladiny cholesterolu v lidském těle. V průběhu své odborné kariéry byla úspěšnou řešitelkou či spoluřešitelkou řady výzkumných projektů. Řadu let byla zástupcem České Republiky v Standing committee on Dairy science and technology of International Dairy Federation. Své rozsáhlé znalosti uplatnila a uplatňuje v řadě odborných společností, je členkou redakčních rad a koeditorkou mezinárodních i národních odborných časopisů.
Doc. Milada Plocková byla a stále je jednou z klíčových osobností Ústavu mléka, tuků a kosmetiky a samozřejmě i celé Fakulty potravinářské a biochemické technologie. V oblasti mlékárenské mikrobiologie je uznávaným odborníkem napříč průmyslovými podniky v České republice.