Prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc. byla nominována za mimořádné výsledky dosažené při zavádění nových progresivních multireziduálních metod nezbytných pro rychlou a efektivní kontrolu hygienických limitů kontaminantů v potravinách. Její tým rozvíjí jak moderní strategie přípravy vzorků s vysokým důrazem na automatizaci tohoto procesu, tak i chromatografické techniky ve spojení s hmotnostní spektrometrií využívané k identifikaci/kvantifikaci analytů. Výsledky jejího výzkumu (30 sdělení jen za období 2005-2006) jsou publikovány ve vědeckých periodikách s vysokým citačním ohlasem. Jako první v České republice upozornila na obsah nebezpečného akrylamidu v tepelně upravených potravinách bohatých na obsah škrobu. Prof. Hajšlová vybudovala na VŠCHT Praha Laboratoř kontamintů a toxinů, která dosáhla výzanamného mezinárodního věhlasu; v současné době řeší šest prestižních evropských projektů zaměřených do vysoce perspektivní problematiky kvality a bezpečnosti potravin. Od roku 2004 má Prof.Hajšlová možnost uplatnit své znalosti i jako člen EU Advisory Board for Food Quality and Safety.
Fotografie
zleva: náměstek ministryně školství pro vysoké školství Petr Matějů, ministryně školství Miroslava Kopicová, prof. Jana Hajšlová, prof. Jan Starý
prof. Jana Hajšlová a prof. Jan Starý