Prosím čekejte...
Nepřihlášený uživatel
logo VŠCHT
Nacházíte se: VŠCHT Praha  → Přijímací řízení do bakalářských studijních programů pro akademický rok 2009/10

Přijímací řízení do bakalářských studijních programů pro akademický rok 2009/10

VŠCHT Praha registruje na všech čtyřech fakultách k 15. 6. 2009 celkem 2206 přihlášek ke studiu v bakalářských studijních programech pro akademický rok 2009/2010.  

Na Fakultu chemické technologie se hlásí 906 uchazečů, na Fakultu technologie ochrany prostředí 274 uchazečů, na Fakultu potravinářské a biochemické technologie 748 uchazečů a na Fakultu chemicko-inženýrskou 247 uchazečů. Ke studiu oboru Specializace v pedagogice se hlásí 31 uchazečů. Největší zájem je o studium studijních programů „Syntéza a výroba léčiv“ (652 uchazeči) a „Potravinářská a biochemická technologie“ (719 uchazečů). 

VŠCHT Praha přijímá uchazeče o studium bakalářských studijních programů bez písemných či ústních přijímacích zkoušek. Jako kritérium pro sestavení pořadí uchazečů a výběr přijatých je použit průměrný prospěch uchazeče z vybraných předmětů na střední škole.

Mezní průměr pro přijetí se pohybuje od 1,2 do 3,5 podle studijního programu a zájmu o něj.

Statistika za posledních pět let říká, že:
a) přijímáme mezi 77 až 84 procenty uchazečů. Existují velké rozdíly mezi studijními programy.
b) ke studiu se skutečně zapíše okolo 50 % přijatých uchazečů.

Fakulty VŠCHT Praha i nadále přijímají přihlášky pro studium ve vybraných a v nově akreditovaných studijních programech. Informace poskytnou děkanáty fakult nebo pedagogické oddělení VŠCHT Praha. Nejvíce uchazečů o studium se hlásí z Prahy, severních a středních Čech. Letos 66 % přihlášek ke studiu z celkového počtu podaly ženy. Více než polovina uchazečů má průměrný prospěch ze střední školy lepší než 2,0. Přesné výsledky přijímacího řízení budou známy na konci června, resp. po ukončení odvolacího řízení v srpnu 2009.

Čeští sládci studovali na VŠCHT Praha aneb o kvalitě českých a evropských piv

Pivovarství je tradiční a výjimečný český obor, který byl od samého počátku postaven na vědeckém základě.  VŠCHT Praha je místo, kde se od jejího založení vzdělávají také čeští sládci a zároveň se provádí ve spolupráci s průmyslem špičkový výzkum v pivovarské oblasti, který má za účel udržet české pivovarství na světové špičce. Tato symbióza vědy a průmyslu je v České republice výjimečná a funkční.

V minulém roce Evropská unie udělila České republice ochrannou zeměpisnou známku „české pivo“. České pivo tím získalo i potvrzení své výjimečnosti oproti jiným evropským pivům. Pivo musí být nejen spojeno s místem produkce – Českou republikou, ale výroba „českého piva“ musí splňovat určité požadavky. Musí být vyrobeno z českých surovin, dekokčním varním postupem, musí se použít vaření mladiny, skutečné svařování chmele a oddělené dvoustupňové spodní kvašení a být řádně vyzrálé. Díky tomu se pak „české pivo“ vyznačuje vyšším podílem nezkvašeného extraktu, větším množstvím pro zdraví prospěšných polyfenolů, vyšším pH, výraznější hořkostí i řízem.

Školní čtvrtprovozní pivovárek VŠCHT Praha má svou dlouholetou tradici. Již v době dokončení stavby areálu školy v Dejvicích v roce 1937 byla součástí komplexu technologická hala, kde se pivovárek nachází. Původní varní souprava o objemu 300 litrů vystřelované mladiny byla v 50. letech prodána do Maďarska. V roce 1965 byla zprovozněna nová čtyřnádobová varní souprava o objemu vystřelované mladiny 70 litrů. Vanička je unikátní výrobek z dílen ZVU Hradec Králové a slouží studentům dlouhá desetiletí.

V roce 1990 byla dokončena kompletní rekonstrukce prostor technologické haly ústavu. Výrazně se zmodernizovala technologie chlazení, změnilo se umístění varných nádob a spilka byla osazena skleněnými nádobami. V roce 1994 přibyly nerezové ležácké tanky a funkční model cylindrokonického tanku. Zatím poslední úpravou prošel pivovar počátkem roku 2003, kdy se změnil celkově systém chlazení.

Využití pivovárku je v prvé řadě pedagogické. Studenti 5. ročníku si při technologických cvičeních uvaří své pokusné „studentské“ pivo. Zařízení se také využívá při diplomových pracích, řeší se tu výzkumné úkoly, granty a práce v rámci vedlejší hospodářské činnosti (např. provádění várek a posouzení piv s ohledem na nové chmelové odrůdy, pokusné várky a následné posouzení při výrobě licenčních piv, výroba piva z netradičních surovin, výroba nealkoholického piva kontinuální technologií či zkušební várky s ohledem na plísňové kontaminace sladů).

Praha 18. 6. 2009
Mgr. Ivana Picková
Oddělení vnitřní a vnější komunikace
Technická 5, 166 28 Praha
tel.: (+ 420) 220 444 159
e-mail: Ivana.Pickova@vscht.cz

Aktualizováno: 22.9.2014 10:02, Autor:

KONTAKT

VŠCHT Praha
Technická 5
166 28 Praha 6 – Dejvice
IČ: 60461373
DIČ: CZ60461373

Copyright VŠCHT Praha
Za informace odpovídá Oddělení komunikace

Mapa webu
Sociální sítě
zobrazit plnou verzi