Prosím čekejte...
Nepřihlášený uživatel
logo VŠCHT
Nacházíte se: VŠCHT Praha  → Veřejnost → Pro média → Archiv tiskových zpráv → Tiskové zprávy 2024 → V Praze začíná jubilejní 10. ročník prestižní letní školy zaměřené na vývoj nových léků
iduzel: 78710
idvazba: 97538
šablona: stranka_obrazek
čas: 2.9.2024 19:51:56
verze: 5476
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Server: 147.33.89.153
Obnovit | RAW
iduzel: 78710
idvazba: 97538
---Nová url--- (newurl_...)
domena: 'www.vscht.cz'
jazyk: 'cs'
url: '/popularizace/media/tiskove-zpravy/2024/v-praze-zacina-jubilejni-10-rocnik-prestizni-letni-skoly-zamerene-na-vyvoj-novych-leku'
iduzel: 78710
path: 1/4111/942/994/5161/1314/1473/75429/78710
CMS: Odkaz na newurlCMS
branch: trunk
Obnovit | RAW

V Praze začíná jubilejní 10. ročník prestižní letní školy zaměřené na vývoj nových léků

LŠ (zleva prof. Pospíšil, rektor VŠCHT, prof. Honys, AV ČR, prof. Konvalinka ÚOCHB, prof. Fusek IOCB Tech, velvyslankyně Izraele Anna Azari)

Praha, 2. září 2024 – Jak podpořit hledání nových léků a jak objevy v této oblasti dostat na trh? Na tyto zásadní otázky odpovídá letos už podesáté letní škola Prague-Weizmann Summer School on Advances in Drug Discovery. Propojuje mladé vědce s významnými odborníky ze světových farmaceutických firem i akademického světa a spojuje tak všechny důležité články řetězce, na jehož konci jsou potřebná léčiva. Akci, která si během dekády vydobyla mezinárodní renomé, organizuje Ústav organické chemie a biochemie AV ČR, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze a izraelský Weizmannův institut věd.

„Jsem moc ráda, že se letní škola vrací do Prahy. Tenhle skvělý příklad česko-izraelské spolupráce již podesáté propojí ty nejchytřejší mozky, aby přišly s nápady, které zlepší životy milionů lidí. A takový úkol není práce, kterou lze dělat takříkajíc na půl plynu. Na to potřebujete vášeň. Byl to Franz Kafka, kdo řekl: Tím, že vášnivě věříme v něco, co ještě neexistuje, to vytváříme. Proto si přeju, aby tahle letní škola byla zdrojem velké vášně a bezmezné kreativity,“ uvádí velvyslankyně Izraele Anna Azari.

Letošního ročníku se účastní více než stovka doktorandů a postdoktorandů z více než dvaceti zemí světa. Zájemci mají možnost seznámit se s nejnovějšími trendy ve vývoji léčiv – od základního výzkumu až po jejich klinické aplikace. Na programu je přes třicet přednášek a workshopů, které vedou odborníci z prestižních vědeckých pracovišť. Ať už se jedná o univerzity v Cardiffu nebo Cambridge, institut Max Planka, zmíněný Weizmannův institut věd nebo české ÚOCHB a VŠCHT Praha. Vedle nich vystoupí i zástupci největších farmaceutických firem, jako je např. Bristol-Myers
a další.

„Letní škola nabízí mladým vědcům jedinečnou příležitost seznámit se s novinkami ve farmaceutickém průmyslu i s jeho významnými představiteli. Vedle praktických zkušeností se jim nabízí i špičková věda, díky odborníkům z oborů chemie a biologie. Tenhle mix je pro úspěch v této náročné oblasti nezbytný,“ vysvětluje zakladatel letní školy, prof. Martin Fusek.

Prague-Weizmann Summer School je mimo jiné výsledkem úspěšné spolupráce mezi českými
a izraelskými vědeckými institucemi. Koná se střídavě v obou zemích, což zdůrazňuje mezinárodní rozměr akce. Partnerství s Weizmannovým institutem, který patří ke světové výzkumné špičce, umožňuje propojit základní výzkum s aplikovaným a také s farmaceutickým průmyslem.

„Spojení ÚOCHB s prestižním Weizmannovým institutem je příkladem spolupráce, která podporuje přenos výsledků vědeckého bádání do praxe. Věříme, že právě takové iniciativy jsou klíčem k urychlení vývoje nových léků a tím i ke zlepšení života pacientů po celém světě,“ říká prof. Jan Konvalinka, ředitel ÚOCHB.

„Jsme hrdí, jaký program se nám společně s partnery podařilo dát dohromady. Jména přednášejících a organizací, které zastupují, hovoří sama za sebe,“ připojuje prof. Milan Pospíšil, rektor VŠCHT Praha.

Nápad uspořádat letní školu zaměřenou na vývoj léčiv vznikl v roce 2014. Tehdy se jí účastnily jen asi čtyři desítky zájemců. Během let si událost vydobyla mezinárodní renomé. Její zaměření i její výsledky skvěle zapadají do dlouhodobé strategie ÚOCHB. Ta spočívá na třech základních pilířích: podpora špičkové vědy a její aplikace, výchova mladé generace a mezinárodní spolupráce.

Podrobné informace: https://praguesummerschool.cz/

Kontakt pro média:

Martin Opatrný
602 252 405
opatrny@prclinic.eu


 

O Vysoké škole chemicko-technologické v Praze

Vysoká škola chemicko-technologická v Praze je přirozeným centrem prvotřídního vzdělávání a výzkumu v oblastech chemie a potravinářství. Patří mezi největší tuzemské instituce zaměřené na technickou chemii, chemické a biochemické technologie, materiálové a chemické inženýrství, potravinářství a výživu, životní prostředí, nově také ekonomiku a management.

Škola s vynikajícím mezinárodním renomé a špičkovým přístrojovým vybavením otevírá každému studentovi možnosti zapojit se do vědeckých projektů dle vlastního výběru, umožňuje zahraniční stáže a je následně vstupenkou k prestižnímu, dobře ohodnocenému uplatnění doma i v zahraničí. Škola je charakteristická rodinnou atmosférou se silným vztahem mezi pedagogy a studenty. I díky tomu VŠCHT Praha patří mezi 600 nejlepších světových univerzit (dle žebříčku QS World University Rankings 2024, v individuální podpoře při vzdělávání a přirozeném zapojení studentů do výzkumu obsadila VŠCHT dokonce 35. místo na světě a první v Česku.

Aktualizováno: 2.9.2024 17:53, Autor: Jan Kříž

KONTAKT

VŠCHT Praha
Technická 5
166 28 Praha 6 – Dejvice
IČ: 60461373
DIČ: CZ60461373

Copyright VŠCHT Praha
Za informace odpovídá Oddělení komunikace

Mapa webu
Sociální sítě
zobrazit plnou verzi