Prosím čekejte...
Nepřihlášený uživatel
logo VŠCHT
Nacházíte se: VŠCHT Praha  → Veřejnost → Pro média → Archiv tiskových zpráv → Tiskové zprávy 2024 → Studenti a zaměstnanci chtějí udržitelnou VŠCHT

Studenti a zaměstnanci chtějí udržitelnou VŠCHT

Udržitelná VŠCHT

V rámci příprav institucionální strategie udržitelnosti proběhlo během léta na naší univerzitě rozsáhlé dotazníkové šetření. Z odpovědí 561 českých i zahraničních zaměstnanců, doktorandů a studentů vyplývá, že téma udržitelnosti považují většinově za důležité, na VŠCHT se chovají z hlediska udržitelnosti stejně jako doma a snaží se šetřit zdroje i náklady. 87 % zaměstnanců a 91 % studentů deklaruje, že nemá problém se za účelem udržitelnějšího chování uskromnit. Jejich motivace vychází primárně z pocitu, že chovat se udržitelně je správné, sekundárně pak z ekonomických příčin. Výsledky výzkumu budou reflektovány v dílčích cílech a opatřeních připravované Strategie udržitelnosti VŠCHT Praha, kterou zpracovává profesor Pavel Kotrba se svým týmem.

„Z výsledků dotazníkového šetření vyplynulo, že 90 % studentů souhlasí, že strategie udržitelného rozvoje by pro VŠCHT měla být zásadním tématem, mezi zaměstnanci a doktorandy se s tím to tvrzením ztotožňuje 83 % respondentů,“ říká profesor Kotrba s tím, že finální podobu strategie zveřejní společně s vedením školy do konce roku 2024.

Co se týče dalších zajímavých výsledků, tak absolutní většina všech dotázaných si myslí, že by VŠCHT měla jít v udržitelném chování příkladem dalším institucím a že zodpovědnost za udržitelný provoz leží v rukou studentů a zaměstnanců. U tématu vnímaných bariér pro udržitelné chování uváděli respondenti nejčastěji vysoké finanční náklady, dále systémové problémy (fungování trhu, chování rozvojových zemí, přemíra obalů…) i nedostatek kontejnerů na tříděný odpad (i v případě VŠCHT).

Respondenti také měli v rámci dotazníku seřadit dle osobní priority vybrané aktivity, které by dle jejich úsudku měly být primárně předmětem kroků k úsporám a odpovědnému chování na VŠCHT. První volbou bylo u vzorku respondentů nejčastěji v sestupném pořadí:

  1. hospodaření s energiemi
  2. hospodaření s vodou
  3. prevence vzniku odpadů, recyklace, třídění
  4. udržitelná „zelená“ výstavba a rekonstrukce
  5. udržitelná IT infrastruktura, digitalizace a elektronizace agend
  6. formulování strategie udržitelného rozvoje
  7. odpovědné nakupování
  8. vzdělání a osvěta (tematické přednášky, workshopy, besedy)
  9. udržitelná mobilita (do školy/pracovní cesty)
  10. ochrana a podpora biodiverzity v areálech školy

Samostatná pasáž byla v rámci šetření věnována udržitelnosti ke vzdělávání a výzkumu na VŠCHT a byla vyhodnocována na úrovni fakult.

„Z odpovědí je patrné, že se otázky udržitelného rozvoje už mnohdy organicky promítají do výuky, ale zároveň je tu prostor pro hledání způsobů, jak taková témata účelně (nikoli účelově) a v užitečném kontextu a rozsahu zohledňovat více, protože témata udržitelnosti do profesního života absolventů jednoduše budou vstupovat a studenti by měli být vybavováni schopností systémového vnímání a kritického a kreativního myšlení i v této oblasti,“ vysvětluje profesor Kotrba.

„Co se týče vědecké a výzkumné činnosti na VŠCHT, je třeba ujasnit si pozici školy v agendě udržitelnosti a v rámci ní nadále aktivně a flexibilně reagovat na vznikající výzvy (jak mentální, tak grantové) a potřeby, a to samozřejmě jak v oblastech základního, tak aplikovaného výzkumu.“

 


O Vysoké škole chemicko-technologické v Praze

Vysoká škola chemicko-technologická v Praze je přirozeným centrem prvotřídního vzdělávání a výzkumu v oblastech chemie a potravinářství. Patří mezi největší tuzemské instituce zaměřené na technickou chemii, chemické a biochemické technologie, materiálové a chemické inženýrství, potravinářství a výživu, životní prostředí, nově také ekonomiku a management.

Škola s vynikajícím mezinárodním renomé a špičkovým přístrojovým vybavením otevírá každému studentovi možnosti zapojit se do vědeckých projektů dle vlastního výběru, umožňuje zahraniční stáže a je následně vstupenkou k prestižnímu, dobře ohodnocenému uplatnění doma i v zahraničí. Škola je charakteristická rodinnou atmosférou se silným vztahem mezi pedagogy a studenty. I díky tomu VŠCHT Praha patří mezi 600 nejlepších světových univerzit (dle žebříčku QS World University Rankings 2024, v individuální podpoře při vzdělávání a přirozeném zapojení studentů do výzkumu obsadila VŠCHT dokonce 35. místo na světě a první v Česku.

Aktualizováno: 8.10.2024 17:21, Autor: Jan Kříž

KONTAKT

VŠCHT Praha
Technická 5
166 28 Praha 6 – Dejvice
IČ: 60461373
DIČ: CZ60461373

Copyright VŠCHT Praha
Za informace odpovídá Oddělení komunikace

Mapa webu
Sociální sítě
zobrazit plnou verzi