Identifikace psychoaktivních katinonůVědci využívají chirální vysokoúčinnou kapalinovou chromatografii.
Inovativní metoda urychluje a zjednodušuje syntézu 2D sulfidů přechodných kovů
Kdo nic nezkusí, nic nezískáTomáš Hlinčík představuje projekt aplikovaného výzkumu podpořeného v rámci programu THÉTA 2 od TAČR.
Jak rychle se utopí elektron ve vodě?
Výzkumníci vyvinuli ekologicky šetrné nanočástice z rostlinného odpadu
Detekce COVID-19 v odpadních vodách odhaluje přicházející vlny rychleji než klinická data
Nové poznatky o niklových komplexech zlepšují účinnost v chemických aplikacích
Účinné odstraňování kofeinu a analgetik. Vědci proměňují potravinový odpad na čističe vody
Výroba bezemisního vodíku s co nejmenším vlivem na životní prostředí
Půjde vyrábět amoniak z vody a vzduchu za využití slunečního záření?
Podílíme se na systému pro vyrovnávání výkyvů výroby a spotřeby elektřiny
Alchymie lepidelStručný přehled lepkavé vědy.
Je sodno-draselná ATPasa pouze transportním proteinem?Studujeme látky k použití v terapii nádorových nemocí.
Mitotické jedy v protinádorové terapiiZákladem mnoha chemoterapeutik zůstávají látky cílící na dělení buněk.
Teranostika – spojení, které se vyplácí Objev a znič! Tak zní úkol pro moderní protirakovinné látky, kterými se zabývá teranostika.
Bioplast, na který jsme čekaliNová generace bioplastů zachrání více jahůdek, ale i životů.
Víš, čím se myješ?EDTA má úžasné vlastnosti, jako chelatační činidlo je nepostradatelná pomocnice v průmyslu a napomáhá tvorbě pěny v koupeli.
Je opravdu kyselina mléčná jen metabolickým odpadem?Hraje významnou roli v prevenci různých onemocnění?
Léčba nádorových onemocnění světlem?Fotodynamická terapie se se snaží využít světlo jako jednu z komponent léčby.
Jak využít genetiky pro zvýšení obranyschopnosti rostlin proti patogenům
Data, relace a korelace dat - jak interpretovat data? Data jsou základ. Když už je konečně máme, co nám vlastně říkají?
Pesticidy – dobrý sluha, ale zlý pánProblematikou pesticidů a jejich přetrváváním v přírodě se zabývají na Ústavu technologie vody a prostředí.
Včelí plástev – může být inspirací v tkáňovém inženýrství?O vytváření hexagonálních struktur a jejich potenciálu.
Využití chemometrie při analýze palivChemometrie je zaměřená na využití matematických a statistických funkcí ke zpracování fyzikálně-chemických dat.
Využití netradičních zdrojů přírodních látek při výrobě masných výrobkůNajde využití chmel otáčivý či vinná réva?
Vývoj restaurování kamene „u nás“
Co je to kybernetika a jak se dá využít v medicíně?Jeden z vědních oborů, který na VŠCHT Praha rozvíjíme, je kybernetika.
Krystaly, které zesilují světelné zářeníVýzkumníci z VŠCHT Praha se podílí na nových prvcích pro optické telekomunikace.
Nanočástice stříbra - ochránce stavebních materiálůAntibakteriální aktivita stříbra je už dlouho známá. Prosazuje se ale i v nových aplikacích.
Tepelně izolační materiály nové generace
Chtěli byste mít doma v zimě teplo a v létě příjemně chladno? Pak zvažte, zda nezateplit dům, protože vytápění a chlazení tvoří až 50 % Vašich výdajů za energie ročně! VŠCHT Praha podporuje snižování těchto nákladů výzkumem nano- a mikrocelulárních polymerních pěn. Vyvíjíme tak nejen vlastní tepelně izolační materiály nové generace, ale také počítačové programy, který pomohou dalším výzkumníkům a firmám připravovat a vyrábět tepelně izolační materiály s vylepšenými vlastnostmi.
Jak skladovat ropu efektivně?Na VŠCHT Praha přicházíme na to, jak při dlouhém skladování "černého zlata" zamezit tvorbě ropných úsad.
Může chmel léčit?Že je chmel důležitý pro výrobu piva ví skoro každý. Obsahuje však i léčivé látky, které zkoumají výzkumníci na VŠCHT Praha.
Invaze bakterií anammox na čistírny ušetří stočnéVýzkumníci na VŠCHT Praha pomáhají zefektivnit čištění vody pomocí biotechnologií.
Detekce norovirů v potravináchViry můžou způsobit epidemie - potraviny ale nekazí. Výzkumníci z VŠCHT pracují na jejich včasném odhalení.
Jantarová komnata na VŠCHTPamátky z jantaru se snadno poškodí. Výzkumníci z VŠCHT se snaží najít postup, jak jantar ochránit.
BiofilmyŽivot mikroorganismů v jednotném společenství z pera Ing. Evy Kvasničkové.