
Zástupci VŠCHT navštívili Ballingův hrob
Hrob Karla Josefa Napoleona Ballinga, jedné z klíčových postav historie pivovarnictví a cukrovarnictví, ležel na Olšanských hřbitovech dlouhá léta v zuboženém stavu. Od roku 2016 je naštěstí vše jinak. Vysoká škola chemicko-technologická v Praze a Český svaz pivovarů a sladoven spojily síly a postaraly se o kompletní renovaci místa posledního odpočinku významného českého chemika.
„Profesor Balling je natolik významná postava české vědy, že si zaslouží důstojnou připomínku své osoby,“ uvedl tehdy u příležitosti adopce profesor Karel Melzoch, rektor VŠCHT Praha. „Pro naši vysokou školu, která vychovala a vychovává naprostou většinu českých sládků, byla adopce jeho opuštěného hrobu samozřejmostí,“ dodal.
Stejně jako v roce 2016 i letos před Vánoci navštívila skupina zaměstnanců a studentů VŠCHT Praha na čele s profesorem Pavlem Dostálkem Ballingův hrob, aby slavnému chemikovi věnovala tichou vzpomínku a umístila na hrob pietní věnec.
Karel Josef Napoleon Balling se narodil 24. 4. 1805 a zemřel 18. 3. 1868. Byl významným českým chemikem a pedagogem. Působil na Pražské polytechnice, kde byl v roce 1835 jmenován profesorem všeobecné a technické chemie.
Hlavním těžištěm jeho práce bylo v mládí hutnictví železa, později to ale byla především kvasná a analytická chemie.
Balling aktivně propagoval cukrovarnictví a pivovarnictví, zaváděl nové vědecké názvosloví, metodiku určování kvality cukerných roztoků, mj. vynalezl i sacharometr. Pro pivovarství a sladařství mělo nesmírný význam odvození tzv. Ballingových vzorců pro výpočet koncentrace původní mladiny, ze které bylo pivo vyrobeno.
Přestože sám publikoval německy, podporoval paralelní vyučování v němčině a češtině, zasloužil se také o založení technické knihovny. Byl členem řady odborných vědeckých společností, mj. Královské české společnosti nauk, obdržel také řadu vyznamenání – např. Velkou zlatou medaili pro vědu a umění a v roce 1854 Rytířský řád Františka Josefa.