Henke 1

Profesoři Bubník a Kadlec obdrželi ESST Science Award 2019

V Poznani na konferenci European Society of Sugar Technology obdrželi profesoři Zdeněk Bubník a Pavel Kadlec ocenění ESST Science Award 2019 za dlouholetý vědecký přínos do oblasti cukrovarnické technologie. Slavnostní akt sledovalo téměř 400 účastníků z 22 zemí světa, cenu předal laureátům prezidenta Vědeckého výboru ESST Piotr Wawro.

 „Velmi si této ceny vážím, představuje ocenění mé mnohaleté práce v oblasti cukrovarnictví. Současně ji přijímám jako společný vědecký přínos celého týmu vědců a výzkumníků z Ústavu sacharidů a cereálií VŠCHT Praha a dalších kolegů z českých i zahraničních univerzit, výzkumných ústavů a průmyslových podniků v mnoha zemích, se kterými jsem měl tu čest spolupracovat,“ pronesl v děkovné řeči profesor Bubník.

 „Děkuji ESST za ocenění v oblasti vědy, je pro mě důkazem kvalitní práce mé a mých kolegů v oblasti cukrovarnické technologie. Před 25 lety jsem byl vybrán za člena vědeckého výboru CITS na zasedání ve Varšavě a toto ocenění dostávám opět v Polsku v Poznani, což je symbolické, děkuji všem za dlouhotrvající spolupráci,“ řekl při svém proslovu profesor Kadlec. I když profesor Kadlec ukončil svou aktivní činnost ve vědeckém výboru již v roce 2015, stále je aktivní v mnoha oblastech, především jako editor knih a učebnic.

Oběma profesorům bylo kromě ocenění také poděkováno za více než pětadvacetiletou aktivní účast v organizacích CITS (Commission Internationale Technique de Sucrerie) a následně pokračující ESST.

Svatopluk Henke – VŠCHT Praha


Obr. 1. Předání ocenění ESST – zleva prof. Kadlec, prof. Bubník, dr. Wawro, prezident Vědeckého výboru a dr. J. Bruhns, sekretář ESST (foto Bartens)

Obr. 2. Ocenění s cenou Science Award 2019 (foto R. Dandár)

Obr. 3. Cena ve tvaru krystalu sacharosy (foto A. Hoskovcová)