pivovar04_edited1920_02

Automatizace pivovaru pomáhá eliminovat výkyvy kvality

Stejně jako většině potravinářského průmyslu, ani pivovarnictví se nevyhnul trend automatizace. A není na tom nic špatného. „Hlavním přínosem automatizace pivovarů je standardnost. Zákazníci očekávají, že určitá značka bude chutnat vždy podobně,“ říká v rozhovoru pro Svět průmyslu Tomáš Kinčl.

Na úvod asi záludná otázka: Jak moc je dnes české pivovarnictví automatizované?

Je velmi těžké zobecnit míru automatizace českých pivovarů. V současné době je v Česku okolo 500 pivovarů různých velikostí a různého stáří, což vždy trochu předurčuje možnosti automatizace. Je třeba také zmínit, že jsem měl možnost vidět jen velmi malý zlomek zařízení v tuzemských pivovarech, natož v těch zahraničních, a můj popis situace vychází hlavně z vlastních názorů, zkušeností a informací od kolegů v oboru. Ve velkých průmyslových pivovarech jsou provozy většinou značně automatizované, obzvláště pokud se jedná o nové instalace. Plnění více než několika desítek lahví či sudů denně vyžaduje automatickou stáčecí linku. Automatizace ve výrobě jako takové se odvíjí spíše od stáří zařízení a výstavu pivovaru. Takže podle mě je v pivovarech se srovnatelnou produkcí míra automatizace podobná u nás jako v zahraničí.

Co se týče malých pivovarů, provoz je většinou automatizovaný jen částečně, protože návratnost automatizace je velmi omezená. Ve světě panuje zajímavý trend, kdy v západních zemích je výroba v malých pivovarech spíše ruční, kdežto ve východní Evropě či Asii se instalují automatická zařízení.

Co je hlavním důvodem automatizace pivní výroby, jde především o snížení nákladů na zaměstnance?

Snížení mzdových nákladů je většinou hlavním důvodem automatizace provozu, nicméně bychom neměli zapomenout zmínit, že automatizace v pivovarství přináší i větší spolehlivost a standardnost výroby. Kvalita piva z automatizovaných pivovarů je více konzistentní.