
Bez chemie bychom se dnes už neobešli
Profesor Libor Červený byl hostem Českého rozhlasu - mluvil na téma výroby vůní.
Chutě a vůně mají silný vliv na naše vnímání, aniž si to uvědomujeme. Často si je spojujeme s konkrétní situací nebo zážitkem. V pozadí příjemného chuťového nebo čichového vjemu stojí kromě matky přírody dnes většinou chemický průmysl. Proč to nemusí být vždycky špatně?
„Člověk má celý život paměť k něčemu příjemnému spojenou právě s vůněmi a s chutěmi,“ říká profesor Libor Červený z Ústavu organické technologie Vysoké školy chemicko-technologické v Praze.
„Lidé většinou nevědí, že parfém není nějaká chemikálie – ani náhodou!“ zdůrazňuje profesor Červený. „Chemikálií nebo složek obsažených v parfémech jsou desítky, někdy stovky. A dát je dohromady do takzvané parfémové kompozice, to je práce parfumérů, “
Parfumér začíná svoji práci tím, že má před sebou škálu s lahvičkami, kde jsou jednotlivé vůně – říkají tomu varhany. V prvním kole z nich dává dohromady takzvaný akord, který bude nositelem celé vůně. Pak musí dát parfému takzvanou hlavu, která je složena z nejtěkavějších složek.
„Při prvním vjemu vnímáme hlavně hlavu parfému. Jeho srdce tvoří zmiňované akordy a tělem parfému jsou těžší složky jako fixátory, které zajišťují to, že to taky nějakou dobu vydrží,“ vysvětluje Libor Červený.
Poslechněte si celý příspěvek na webu Českého rozhlasu.
Zdroj: Bez chemie bychom se dnes už neobešli. Platí to i pro chutě a vůně, říká odborník - článek na webu ČRo Dvojka.