
FOODINTEGRITY 2016
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Ústav analýzy potravin a výživy, je hlavním organizátorem mezinárodní konference „Assuring the integrity of the food chain: Fighting food fraud (FOODINTEGRITY 2016)“, kterou pořádá ve spolupráci s Fera Science Ltd., UK.
Konference se koná 6. - 7. dubna 2016 v Praze, v konferenčním centru hotelu Diplomat.
V průběhu odborného programu konference se přední odborníci zaměří na prezentaci nejnovějších vědeckých poznatků ve vývoji v oblasti integrity potravin - bezpečnosti, kvality, autentikace a sledovatelnosti, zahrnujících:
- Nástroje pro posouzení integrity potraviny
- Mezery v aktuálním výzkumu zaměřeném na autenticitu potravin, konkrétně témata:
- Necílová analýza
- Komplexní potraviny
- Transparentnost v celém potravinovém řetězci
- Rychlé metody
- Analytické nástroje pro posouzení autenticity potravin
- Demonstraci využití evropské znalostní databáze o analytických metodách a datech pro posouzení autenticity potravin
Dále bude organizována série workshopů zaměřených na:
- Potravinářskou kriminalitu, výskyt, motivaci a opatření pro zmírnění rizika
- Perspektivu průmyslu pro strategie využívané k zajištění autenticity potravin
- Účast veřejnosti na vědeckém výzkumu („Citizen science“) - potenciální přístupy k výzkumu v oblasti integrity potravin
- Autenticitu bylin a koření
Reálná demonstrace přístupů pro posouzení autenticity potravin vyvinutých v rámci projektu FoodIntegrity (www.foodintegrity.eu) dále poskytne jedinečnou příležitost diskutovat s odborníky, zahrnutými v tomto projektu, nejnovější strategie, postupy a vývoj v oblasti integrity potravin - bezpečnosti, kvalita, autenticity a sledovatelnosti.
Podobně, jako pro akce realizované v předchozích dvou letech, je i pro FOODINTEGRITY 2016 předpokládána účast 150 - 200 vědců, akademických pracovníků, zástupců průmyslu, kontrolních orgánů, státních i komerčních laboratoří z více než 25 států světa, kteří v rámci připravovaného programu vyslechnou přibližně 45 přednášek a shlédnou 50 posterových sdělení.
V rámci doprovodné exhibice a seminářů budou mít účastníci také možnost seznámit se s nejnovějšími trendy v moderní instrumentaci a dalším vybavení používaném k posouzení kvality, bezpečnosti a autenticity potravin.
Více informací o mezinárodní konferenci FOODINTEGRITY 2016 je k dispozici na webových stránkách www.foodintegrity2016.eu.
Prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc.
Předsedkyně organizačního výboru FOODINTEGRITY 2016