VSCHT_banner FOODINTEGRITY 2016_195x110

FOODINTEGRITY 2016

Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Ústav analýzy potravin a výživy, je hlavním organizátorem mezinárodní konference „Assuring the integrity of the food chain: Fighting food fraud (FOODINTEGRITY 2016)“, kterou pořádá ve spolupráci s Fera Science Ltd., UK.

Konference se koná 6. - 7. dubna 2016 v Praze, v konferenčním centru hotelu Diplomat.

V průběhu odborného programu konference se přední odborníci zaměří na prezentaci nejnovějších vědeckých poznatků ve vývoji v oblasti integrity potravin - bezpečnosti, kvality, autentikace a sledovatelnosti, zahrnujících:

  • Nástroje pro posouzení integrity potraviny
  • Mezery v aktuálním výzkumu zaměřeném na autenticitu potravin, konkrétně témata:
    • Necílová analýza
    • Komplexní potraviny
    • Transparentnost v celém potravinovém řetězci
    • Rychlé metody
  • Analytické nástroje pro posouzení autenticity potravin
  • Demonstraci využití evropské znalostní databáze o analytických metodách a datech pro posouzení autenticity potravin

Dále bude organizována série workshopů zaměřených na:

  • Potravinářskou kriminalitu, výskyt, motivaci a opatření pro zmírnění rizika
  • Perspektivu průmyslu pro strategie využívané k zajištění autenticity potravin
  • Účast veřejnosti na vědeckém výzkumu („Citizen science“) - potenciální přístupy k výzkumu v oblasti integrity potravin
  • Autenticitu bylin a koření

Reálná demonstrace přístupů pro posouzení autenticity potravin vyvinutých v rámci projektu FoodIntegrity (www.foodintegrity.eu) dále poskytne jedinečnou příležitost diskutovat s odborníky, zahrnutými v tomto projektu, nejnovější strategie, postupy a vývoj v oblasti integrity potravin - bezpečnosti, kvalita, autenticity a sledovatelnosti.

Podobně, jako pro akce realizované v předchozích dvou letech, je i pro FOODINTEGRITY 2016 předpokládána účast 150 - 200 vědců, akademických pracovníků, zástupců průmyslu, kontrolních orgánů, státních i komerčních laboratoří z více než 25 států světa, kteří v rámci připravovaného programu vyslechnou přibližně 45 přednášek a shlédnou 50 posterových sdělení.

V rámci doprovodné exhibice a seminářů budou mít účastníci také možnost seznámit se s nejnovějšími trendy v moderní instrumentaci a dalším vybavení používaném k posouzení kvality, bezpečnosti a autenticity potravin.

Více informací o mezinárodní konferenci FOODINTEGRITY 2016 je k dispozici na webových stránkách www.foodintegrity2016.eu.

 

Prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc.

Předsedkyně organizačního výboru FOODINTEGRITY 2016