Metrologická a zkušební Laboratoř (MZL):
- je podle nařízení EP a Rady (ES) 2017/625, čl. 37 určena Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci jako Laboratoř č. 1 k provádění analýz a vyšetření pro účely úřední kontroly potravin. Analytické metody a jejich rozsahy jsou proto plně harmonizovány s metodami používanými či uznávanými orgány státního dozoru a splňují kriteria evropských právních předpisů a metodických pokynů.
- provádí mimo jiné testování zemědělských plodin a produktů vyžadované pro certifikaci Global GAP, případně pro orgány inspekce a certifikace biopotravin a bioproduktů, integrované systémy pěstování ovoce a zeleniny nebo například i pro doložení kvality a bezpečnosti potravin při udělování značky KLASA a dalších. Laboratoř je kvalifikována rovněž pro analýzy reziduí pesticidů v ovoci a zelenině podle nařízení vlády č. 80/2023 o stanovení podmínek provádění agroenvironmentálně-klimatických opatření.
- má unikátní odborné i technické zázemí a silnou institucionální podporu prestižní univerzity, takže je schopna poskytovat poradenství i daleko nad rámec vlastní zkušební (analytické) činnosti.
- systematicky spolupracuje s ostaními zkušebními laboratořemi VŠCHT Praha (např. pro mikrobiologii, genetiku nebo senzorickou analýzu) a národními referenčními laboratořemi v dané oblasti zkoušení. Mezinárodní spolupráce MZL při vývoji, validaci a implementaci nových analytických metod probíhá již déle než 30 let a je dokumentována četnými publikacemi v prestižních mezinárodních odborných časopisech.
Jaké další služby nabízíme:
- interpretaci výsledků zkoušek, poskytování konzultací a expertíz v oblasti analytické chemie, metrologie, managementu kvality ve zkušebních a kalibračních laboratořích a také v oblasti bezpečnosti a autenticity potravin a dalších.
- výzkum v oblasti analytické chemie potravin a životního prostředí,
- vývoj a validaci postupů v oblasti analýz organických látek a rozvoj primárních analytických metod měření (hmotnostní spektrometrie),
- ověřování referenčních materiálů (RM) pomocí primárních metod měření, organizaci mezilaboratorních studií,
- vzdělávání a výcvik pracovníků ve shora uvedených oblastech,
- forenzní analýzu na vyžádání, včetně identifikace a rozpoznávání původu omamných a psychotropních látek.
Přístrojové vybavení (odkaz na ÚAPV)
Kontakty:
Vedoucí laboratoře je prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc. se specializuje na analýzu potravin a přírodních látek a forenzní analýzu a je řešitelkou řady evropských i národních výzkumných projektů zaměřených na vývoj nových metod pro hodnocení kvality, bezpečnosti a nutriční hodnoty potravin (jana.hajslova@vscht.cz; tel. +420 220 443 185; mob. +420 602 833 424).
Manažerem kvality je prof. Ing. Vladimír Kocourek, CSc., specializuje se na kontaminaci prostředí a potravních řetězců a na analýzu kontaminantů a reziduí pesticidů. V pedagogické činnosti se zaměřuje se na systémy managementu kvality v laboratorní a výrobní praxi, na potravinářskou legislativu a hodnocení shody.
Metrologem laboratoře je doc. Dr. Ing. Věra Schulzová, která se též zaměřuje na analýzu biologicky aktivních přírodních látek a nutraceutika.
Objednávky a management vzorků: Ing. Jana Kohoutková, Ph.D., tel. +420 220 443 184; jana.kohoutkova(at)vscht.cz.
Adresa pro doručení vzorků: Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Ústav analýzy potravin a výživy (budova B, 1. patro), Technická 3, 160 00 Praha 6.
Upozornění k Protokolům o zkouškách: Laboratoř neodpovídá za pravost PDF dokumentu, není-li opatřen validním digitálním podpisem. Koncoví uživatelé vytištěného Protokolu by si měli ověřit, že obsah výtisku se přesně shoduje s elektronicjým PDF dokumentem opatřeným certifikovaným digitálním podpisem.
Další informace: Ing. Martina Vlčková, tel. +420 220 443 180; martina.vlckova(at)vscht.cz.
Odborné zaměření ostatních specialistů zkušební laboratoře je uvedeno na stránkách Ústavu analýzy potravin a výživy VŠCHT Praha.
Kontakty na akreditovanou laboratoř VŠCHT pro mikrobiologii a geneticky modifikované organismy (GMO) naleznete ZDE