Ve výzkumné práci se prof. Velíšek (publikoval zhruba 200 článků ve vědeckých a odborných časopisech a 15 monografií a kapitol v monografiích) zabýval a stále zabývá především studiem Maillardovy reakce. Je členem mezinárodní organizace IMARS (International Maillard Reaction Society). Zhruba 30 let se rovněž věnuje problematice chlorovaných propanolů v potravinách. Tyto technologické kontaminanty byly prvně v potravinách prokázány na VŠCHT Praha. Na základě prací prof. Velíška, kterých na toto téma publikoval více než 50, a díky spolupráci s podniky Nestlé Germany, Nestlé Research Centre a Kikkoman Europe, byla zavedena nová technologie výroby potravinářských hydrolyzátů bílkovin a přijata opatření k omezení výskytu těchto kontaminantů v potravinách obecně.
prof. Ing. Jan Velíšek, DrSc.
Profesor Jan Velíšek je uznávaným odborníkem v oblasti chemie a analýzy potravin. Jeho profesní kariéra začala na VŠCHT Praha, na Fakultě potravinářské a biochemické technologie, kde studoval v letech 1964-1968, a kde v roce 1969 nastoupil na tehdejším ústavu Chemie a zkoušení potravin jako pracovník pro vědu a výzkum. V roce 1974 obhájil kandidátskou disertační práci, v roce 1990 doktorskou disertační práci a ve stejném roce se habilitoval v oboru chemie a analýza potravin. Profesorem pro tentýž obor byl jmenován v roce 1992. Od roku 1991 je vedoucím ústavu chemie a analýzy potravin, v letech 2000-2005 zastával funkci děkana Fakulty potravinářské a biochemické technologie, v současnosti je na této fakultě proděkanem pro pedagogické záležitosti. Prof. Velíšek je dlouholetým místopředsedou Odborné skupiny potravinářské a agrikulturní chemie, České společnosti chemické a národním delegátem Divize Food Chemistry, FECS (Federace evropských chemických společností), nyní EuCheMS (European Association for Chemical and Molecular Sciences).
Aktualizováno: 11.9.2014 16:05, Autor: