Chemie a technologie potravin
Bakalářský program,
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Chemie a technologie potravin je komplexní studijní program, jehož absolvováním se stanete žádanými experty v oblasti potravinářství, výživy i chemie přírodních materiálů. Budete moci volit ze tří specializací. „Chemie a fyziologie výživy“ nabízí kombinace předmětů souvisejících se složením potravin, jejich uplatněním v lidské výživě, ale i jejich vlivem na fyziologii a zdravotní stav populace. Specializace „Analýza potravin a přírodních produktů“ z vás připraví špičkové odborníky v oblasti kontroly kvality potravin a doplňků stravy, jejich bezpečnosti a případného falšování, což jsou témata, která zajímají každého. V rámci specializace „Technologie potravin“ pak dokonale porozumíte všem aspektům moderní i tradiční výroby potravin, čehož je docíleno mimo jiné i velmi úzkou spoluprací s průmyslem. Všechny tři specializace vyučují nejlepší experti na dané oblasti v ČR. Můžete se také těšit na řadu profilujících předmětů, jejichž přehled získáte v odkazech na studijní plány, i velké množství laboratorních kurzů, které vám spolu s bakalářskou prací umožní praktickou aplikaci získaných teoretických znalostí. Uplatnění
Specializace - Technologie potravin
Během studia získáte komplexní vzdělání v oblasti moderní i tradiční výroby potravin a naučíte se, jak se potraviny vyrábí v řemeslném i průmyslovém měřítku. Dokonale porozumíte fyzikálně-chemickým a výživovým vlastnostem potravin a procesům, které během zpracování v potravinách probíhají. Naučíte se ovládat jednotlivé výrobní operace, vybírat vhodné suroviny pro receptury a volit správné metody uchovávání a balení. Kromě samotné potravinářské technologie získáte i základní vědomosti v oblasti kontroly a řízení jakosti a správné výrobní a hygienické praxe v potravinářství. Velkou předností této specializace je úzká spolupráce s průmyslem, která vám poskytne praktické zkušenosti a otevře dveře k mnoha profesním příležitostem.
→ více
Specializace - Analýza potravin a přírodních produktů
Studium specializace vás seznámí nejen se složením potravin a přírodních produktů, jejich výživovou a senzorickou kvalitou, ale zejména s moderními analytickými a bioanalytickými metodami, které se využívají ke zjištění zastoupení nutričně významných složek v potravinách, odhalování falšování či posuzování bezpečnosti potravin. Tyto moderní analytické metody mají široké uplatnění i v dalších oborech, jako je například medicína či farmacie, což vám poskytne široký profesní základ. Kromě toho se dozvíte zajímavé aktuální informace o různých, v současné době velmi populárních kategoriích potravin, jako jsou doplňky stravy, netradiční a funkční potraviny, či biopotraviny.
→ více
Specializace - Chemie a fyziologie výživy
Získejte jedinečné znalosti z oblasti chemie, potravinářství a lidské výživy – kombinaci, kterou v nabízeném rozsahu nenajdete na žádné jiné vysoké škole v Česku. Naše specializace vás naučí posuzovat nutriční hodnotu potravin a porozumět chemickým procesům, které ji ovlivňují během zpracování a skladování. Prostřednictvím předmětů zaměřených na fyziologii výživy, nutriční diagnostiku a hodnocení nutričního stavu populace získáte důležité poznatky o uplatnění potravin v lidské výživě. Naučíte se řadu informací z oblasti lidské anatomie, o dopadu různých druhů potravin na zdravou populaci i o onemocněních souvisejících s lidským metabolismem a výživou.
→ více
Detaily programu
|
- Domovská stránka
- Škola
- O VŠCHT Praha
- Vedení a orgány
- Organizační struktura
- Škola v číslech a žebříčcích
- Historie
- Úřední deska
- Sociální bezpečí
- Kontakt
- Fakulty
- Fakulta chemické technologie
- Fakulta technologie ochrany prostředí
- Fakulta potravinářské a biochemické technologie
- Fakulta chemicko-inženýrská
- Ústav ekonomiky a managementu
- Univerzitní centrum Litvínov
- Ústav učitelství chemie a humanitních věd
- Ústavy a další pracoviště
- Studium
- Uchazeč
- Začínám studovat
- Studuji
- Končím studium
- Doktorské studium
- Studium v Litvínově
- Studium a stáže v zahraničí
- Celoživotní vzdělávání
- Děkanáty a kontakty
- Věda a výzkum
- Výzkumný profil VŠCHT Praha
- Projektové centrum
- Transfer technologií
- Studenti a doktorandi (IGA, SVK...)
- Postdoci
- Projekty podpory výzkumu
- Habilitace a profesury
- Ceny a soutěže
- Výzkumné projekty - volné pozice
- Akce VaV
- Open Science
- Spolupráce
- S průmyslem a firmami
- Laboratoře - nabídka služeb
- Se ZŠ a SŠ
- S veřejnými institucemi
- S pivovary
- S absolventy
- Mezinárodní
- Zaměstnání
- Volné pozice
- Startovací grant
- Zahraniční pracovníci na VŠCHT
- Zaměstnanecké výhody
- Vzdělávání zaměstnanců
- HR Strategy For Researchers
- Plán genderové rovnosti
- Veřejnost
- Setkej se s VŠCHT Praha
- Pro média
- Rozhovory
- CarbonCast
- Příběhy absolventů
- Čím se zabýváme
- Propagační předměty
- SPIN - interní magazín
Nacházíte se: VŠCHT Praha → Studium → Studijní programy → Bakalářské studijní programy → Detail programu
Aktualizováno: 19.1.2022 16:28, Autor: Jan Kříž