Už 13. ročník Celostátních přehlídek sýrů, který je spojen s odbornou konferencí Mléko & Sýry, organizuje od 20. do 21. ledna v Praze Ústav technologie mléka a tuků VŠCHT Praha spolu s Českomoravským svazem mlékárenským a Odbornou skupinou pro potravinářskou a agrikulturní chemii České společnosti chemické.
Tato akce dává odborníkům možnosti zhodnotit kvalitu předváděných sýrů i vyměnit si nové poznatky z jejich výroby a výzkumu v oboru mlékárenství. V letošním ročníku budou poroty hodnotit celkem 75 tuzemských vzorků od 19 firem a 12 zahraničních vzorků. Nejvíce je obsazena kategorie specialit, kde se o nejlepší umístění bude ucházet celkem 13 sýrů. Pozitivní také je, že se ve srovnání s minulým ročníkem podařilo kvalitně obsadit kategorii sýrů s tvorbou ok a typu Moravský blok. Přehlídky jsou zaměřené především na srovnání klasického sortimentu vyráběných sýrů, v soutěži se však objevují i nové sýry, jedná se např. o Adygejský sýr, Romadůžek nebo nedávnou novinku Verenu.
„Kvalita sýrů se v poslední době výrazně nemění, alespoň v soutěži něco takového nezaznamenáváme,“ konstatuje docent Ing. Ladislav Čurda, CSc. z VŠCHT Praha. „Nicméně pokud se ohlédneme za uplynulými dvanácti ročníky, je evidentní že přes značný pokles počtu sýráren došlo k podstatnému rozšíření sortimentu u nás vyráběných sýrů,“ dodává docent Čurda.
Odborná konference je zaměřená obecně na chemii, mikrobiologii a technologii sýrů a ostatních mléčných výrobků. I v letošním roce je rozdělena do několika tematických okruhů, jeden z nich je například věnován syrovátce z různých hledisek – ať už jako suroviny pro výrobu nápojů, které si získaly mnohé spotřebitele, nebo různým aspektům výroby syrovátkových dezertů.
Tato akce dává odborníkům možnosti zhodnotit kvalitu předváděných sýrů i vyměnit si nové poznatky z jejich výroby a výzkumu v oboru mlékárenství. V letošním ročníku budou poroty hodnotit celkem 75 tuzemských vzorků od 19 firem a 12 zahraničních vzorků. Nejvíce je obsazena kategorie specialit, kde se o nejlepší umístění bude ucházet celkem 13 sýrů. Pozitivní také je, že se ve srovnání s minulým ročníkem podařilo kvalitně obsadit kategorii sýrů s tvorbou ok a typu Moravský blok. Přehlídky jsou zaměřené především na srovnání klasického sortimentu vyráběných sýrů, v soutěži se však objevují i nové sýry, jedná se např. o Adygejský sýr, Romadůžek nebo nedávnou novinku Verenu.
„Kvalita sýrů se v poslední době výrazně nemění, alespoň v soutěži něco takového nezaznamenáváme,“ konstatuje docent Ing. Ladislav Čurda, CSc. z VŠCHT Praha. „Nicméně pokud se ohlédneme za uplynulými dvanácti ročníky, je evidentní že přes značný pokles počtu sýráren došlo k podstatnému rozšíření sortimentu u nás vyráběných sýrů,“ dodává docent Čurda.
Odborná konference je zaměřená obecně na chemii, mikrobiologii a technologii sýrů a ostatních mléčných výrobků. I v letošním roce je rozdělena do několika tematických okruhů, jeden z nich je například věnován syrovátce z různých hledisek – ať už jako suroviny pro výrobu nápojů, které si získaly mnohé spotřebitele, nebo různým aspektům výroby syrovátkových dezertů.
Mgr. Ivana Picková
Vedoucí oddělení vnitřní a vnější komunikace
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Technická 5, 166 28 Praha 6
Tel.: (+ 420) 220 444 159
Mobil: (+420) 733 690 543