Kvalita, bezpečnost a autenticita potravin. Nejnovější poznatky k aktuálně žhavým problémům lidstva představí tento týden v Praze mezinárodní vědecká špička v oboru analýzy potravin. Přes 800 vědců, akademiků, zástupců průmyslu i kontrolních orgánů z více než 60 zemí světa se sejde na devátém ročníku symposia RAFA 2019, který začíná v úterý 5. listopadu. Hlavními pořadateli jsou Vysoká škola chemicko-technologická v Praze společně s Univerzitou Wageningen.
„Představíme nejnovější trendy ve výzkumu v oblasti analytických a bioanalytických technik. Prezentováno bude jejich využití v rámci strategií vyvíjených pro účely sledování kvality, bezpečnosti a autenticity potravin a přírodních produktů,“ říká profesorka Jana Hajšlová z VŠCHT Praha, zakladatelka symposia.
Budou zde diskutována vysoce aktuální témata / problémy, např.:
- Výzvy v oblasti autentifikace potravin, odhalování falšování (Carsten Fauhl-Hassek, German Federal Institute for Risk Assessment, Berlin, Germany)
- Problematika mikroplastů v prostředí a kontaminace potravin (Elke Anklam, European Commission, Joint Research Centre, Geel, Belgium)
- Charakterizace složení konopí a kontrola produktů na jeho bázi (Jana Hajšlová, VŠCHT, Praha)
- Mobilní kontrolní zažízení a senzory (Michel Nielen, Wageningen Food Safety Research, Wageningen University & Research, Wageningen, The Netherlands)
- Lidský biomonitoring - sledování expozice populace různým typům kontaminantů (Bruno Le Bizec, Oniris - LABERCA, Nantes, France)
Prestižní setkání RAFA (Recent Advances in Food Analytics – Nejnovější postupy v analýze potravin) se tradičně koná v Praze jednou za dva roky. Kromě špičkových vědců z celého světa se jej účastní řada představitelů světových potravinářských organizací i nadnárodních autorit, mezi jinými zástupci Evropské komise nebo EFSA (European Food Safety Authority).
V rámci doprovodné exhibice a seminářů, kde je plánována prezentace více než 40 významných světových firem, mají účastníci možnost seznámit se s nejnovějšími trendy v moderní instrumentaci a dalším vybavení používaném v analýze potravin.
RAFA 2019 nabízí též řadu možností prezentace a ocenění výzkumu mladým vědcům, jak ve formě přednášek, tak cen za nejlepší plakátová sdělení.
Více informací o symposiu RAFA 2019 je k dispozici na webových stránkách www.rafa2019.eu.
Profesorka Jana Hajšlová byla hostem pořadu Studio 6 na ČT24, kde mluvila o možnosti využití konopí v potravinářství.
Pro další informace se obracejte na:
Mgr. Michal Janovský
Vedoucí oddělení komunikace
tel. +420 22044 4159
e-mail michal.janovsky@vscht.cz