Vědecký jarmark konaný na Vítězném náměstí se stal již tradicí. Každoročně se společně s jinými vysokými a střední školami, Ústavy akademie věd, zájmovými organizacemi snažíme hravou formou přiblížit vědu zejména žákům základních a středních škol, ale i zvídavým dospělým. Ve svých stáncích prezentujeme, že chemie i věda je všude kolem nás a je potřeba v každodenním životě. Pokusy si lze vyzkoušet na vlastní kůži. Cílem jarmarku je seznámit návštěvníky se zajímavostmi z chemie a příbuzných oborů.
Vědecký jarmark 2015
PROGRAM VĚDECKÉHO JARMARKU 2015
Datum konání: Středa 9. září 2015, od 8:30 do 17:30 (Slavnostní zahájení v 9:30)
Místo konání: Vítězné náměstí (Kulaťák), Praha 6, Dejvice
Součástí vědeckého jarmarku jsou odborné popularizační přednášky, pořádané VŠCHT Praha. Ty jsou určeny pro střední i základní školy a jsou zcela zdarma.
Posluchárna BI:
9:00 - 9:50 Kriminalistika - filmové mýty vs skutečnost
10:00 - 10:50 Neurotoxické přírodní látky
11:00 - 11:50 Astrochemie aneb okolní planety pohledem chemika
12:00 - 12:50 Od nanočástic po rafinérii
Posluchárna BII:
9:00 - 9:50 Obiloviny, zdroj síly a zdraví
10:00 - 10:50 Lidská mikroflóra aneb nikdy nejsme zcela sami
11:00 - 11:50 Luminiscence, hra se světlem
12:00 - 12:50 Co je a není ekologicky šetrný výrobek (ekologie a obaly)
Prednášky probíhaji v budově B Vysoké školy chemicko-technologické v Praze, Technická 3, 166 28 Praha 6 – Dejvice.
Kapacita každé přednášky je 136 lidí a jsou voleny tak, abyste mohli se svými studenty nahlédnout do různých zákoutí chemie.
Registrace prostřednictvím E-mailu: jana.zapletalova@vscht.cz (společně s počtem studentů a kontaktem na jejich doprovod) nebo na tel: 220 444 443
Za VŠCHT Praha se představí 16 stánků plných zábavné a interaktivní chemie a vědy:
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Zábavné experimenty pro malé i velké, hrátky s kapalným dusíkem a suchým ledem, rychlé a pomalé hoření papíru, chemický semafor.
Co všechno umí polymery
Ukázka superabsorbentů, napěňování polyuretanů, pro malé děti modelování s moduritem.
Chemie vůní a barev
Testování čichových buňek na konkrétních syntetických i přírodních příkladech (čichací soutěž), barevné chemické reakce, růst hadů.
Kovy jak je (ne)znáte
Poznávání kovů, zajímavé typické reakce, biokovy a kovy.
Od krystalu k atomu
Víte, že látky v pevném stavu mají vnitřní strukturu a tvoří krystaly?
Přijďte se dozvědět jak se krystalů využívá pro další studium materiálů
Proč jsou bonbony tak sladké?
Bez chemie se nepije!
Kontrola obsahu metanolu v nápojích, pravosti šperků aj. pomocí Ramana + FTIR + XRF; kultivace stěrů z domácnosti (WC, koupelna, lednice, noční stolek apod.), studny, vodovodní řad - nepitná pitná voda, plyšáci... - co je a není nebezpečné.
Raketková základna
Různé způsoby zapalování ohně, oheň v plechovkách, střílení raketek (ethanol,suchý led), kalorimetr.
Využití mikroorganismů pro zdraví a technologie
U nás můžete ochutnat jak vzniká pivo, od sladu, přes sladinu a mladinu až po finální produkt. A také uvidíte fotobioreaktor v akci, ve kterém se pěstují mikroskopické řasy, které někdy nesou označení jako "superpotravina"
Fascinující svět biochemie a mikrobiologie
Cereálie nás baví
informace o obilovinách, pečivu, chlebu, výživě a technologii
Mléko – nezbytná součást vyvážené stravy
Přijďte se dozvědět jak se vyrábí sýr a ostatní mléčné výrobky. Co jsou to probiotika a bakterie mléčného kvašení. Jaký tuk je dobrý na smažení a vše další, co Vás zajímá rádi zodpovíme.
O výživě hravě a zdravě
pro malé a větší: veselé, ale i naučné kvízy o výživě člověka; pro velké: odpovědna, aneb co jste chtěli vědět o výživě člověka a báli jste se zeptat
Odhal nekvalitní a šizenou potravinu
1) Masné výrobky: fermentovaný vs. tepelně opracovaný salám (poličan /vysočina)
2) Čokoláda vs. čokoládová pochoutka
3) Káva vs. náhražky kávy
4) Falšování koření
5) Jednoduchý rozpouštěcí test na med
6) Pomerančová šťáva (autentická vs. ředěná)
Příroda je naší inspirací
Seznámení se s tenkovrstvou chromatografií (TLC) jako jednoduchou a rychlou metodou ke kvantifikaci a identifikaci látek ve vzorku. Praktická ukázka dělení barev na TLC.
Hrátky s fyzikou a fyzikální chemií
Ukážeme principy měření některých fyzikálně-chemických vlastností kapalin a přiblížíme využití v průmyslu. Ekologický ohřev vody.
Zábavná analytika a inženýrství
Spektrometricky ověříme pravost šperků, léků, či složení alkoholického nápoje. Ukážeme využití 3D tiskárny v moderním chemickém inženýrství, seznámíme se s mikrofluidikou. Připravíme si a okusíme lyofilizované ovoce.
Více na: www.vedeckyjarmark.cz
Akce konané v minulosti:
Jarmark v Rakovníku